Monday, 18 August 2014

~ Sejarah UK ~

Assalamualaikum w.b.t.
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Selawat dan salam ke atas Nabi Junjungan Muhamad SAW, Penghulu segala Nabi.

 

*****

Berikut adalah bab 6 daripada 11 bab bersiri untuk projek 'Studying in UK For Dummies: For Malaysian, By Malaysian (Fresher's Edition)'

Bab 6 sebenarnya bertajuk 'Sejarah UK: Di sebalik kemajuan bandar'. Bab ini menceritakan secara spesifik tentang sejarah beberapa tempat di UK, seperti London, Liverpool, Manchester, Edinburgh, dll...


#JSM - BAB XX SEJARAH UK - MANCHESTER
Masih ingatkah anda tentang Revolusi Perindustrian di Britain pada awal tahun 1760 (sejarah Tingkatan 4)? Manchester terkenal dengan adanya mesin stim dan mesin penenun automatic pertama di Britain. Hasil produk dipasarkan ke serata dunia dengan menghantar ia ke perlabuhan Liverpool melalui laluan kereta api.

Revolusi Perindustrian, sekitar tahun 1760-1820
Manchester sebenarnya adalah Bandar pertama di Great Britain yang memulakan revolusi berkenaan. Monumen dan artifak antik boleh didapati di Museum of Science and Industry, atau lebih mesra dikenali sebagai MOSI (macam MOSTI di Malaysia). Jika anda seorang pelajar sains sosial, politik, ekonomi atau sejarah, maka sebenarnya anda patut bangga dengan adanya Manchester Central Library  dan John Reynold Library. Beratus-ratus artikel dan jurnal yang memaparkan detik-detik permulaan revolusi, dan anda boleh meminjam ia untuk bacaan lanjut secara percuma. Saudara Hazman Baharom dan Imran Rasid sudah fasih dalam bab ini.

Selain itu, terdapat kisah sejarah hitam di Manchester. Ramai yang tidak tahu, bahawa Rusholme, tempat di mana ramai pelajar Malaysia menetap ketika ini, pernah menjadi markas samseng dan geng gelap. Rusholme dahulu terkenal sebagai tapak pertemuan kumpulan samseng dan stor barangan terlarang, yaitu pistol dan dadah. Perang pistol berlaku dengan hebatnya, sehingga kawasan tersebut dinamakan ‘kawasan hitam’. Untuk maklumat lanjut, sila tonton video ini (daripada arkib BBC):

Moss side: kini.

Dan berikut juga:-
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_crime_in_south_Manchester
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Moss_Side
3. https://radicalmanchester.wordpress.com/tag/moss-side/

Kewujudan kawasan Batu Kari (Curry Mile) membuktikan bahawa dahulunya, golongan imergran Asia, khususnya daripada Barat dan Selatan Asia (seperti India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh dan Arab) diperlukan di kawasan Manchester untuk tujuan perkilangan dan perindustrian. Mereka bekerja dan membangunkan kawasan suburban, sehingga mempengaruhi keadaan sekeliling dengan membuka kedai makanan Asia dan Timur Tengah.
Selamat datang ke Curry Mile!

Sukan tidak kurang hebatnya. Sir Alex Ferguson, pengurus kelab bola sepak Manchester United 1986-2013, berjaya merangkul kejuaraan Liga Premier English (EPL) selama 27 tahun berturut-turut. Baru-baru ini, Manchester City telah menjuarai EPL musim 2013-2014, dan permusuhan jiran bertambah sengit.
Legasi Sir Alex Ferguson

Banyak lagi perkara yang saya ingin kongsikan, namun itu saya ceritakan di kemudian hari.


Haniff Nasir
18.09.2014
1352
Cholton-on-Medlock, Manchester

 

 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih. Thank you. :)